Bőrfeszesítés és anti-aging

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Bőrfeszesítés és anti-aging

Néhányan a bőrfeszesítés miatt, mások a ráncok mérséklése érdekében, egyesek a gyorsabb sebgyógyulás elősegítéséért használják a hialuronsavat. Vannak orvosok, akik az ízületi fájdalmak enyhítésére ajánlják. Vajon melyik esetén van tudományosan bizonyított hatása?

A hialuronsav természetesen is megtalálható a szervezetben: a bőr tartalmazza a testben lévő hialuronsav felét, de jelentős mértékben megtalálható a szemben és az izületekben is. Segíti a vízmolekulák megkötését, ezáltal a hidratáltság és a rugalmasság megőrzését.

A testben lévő hialuronsav szintje jelentősen csökken az idő múlásával, így többek között ennek is köszönhető az öregedéssel járó dehidratált, vízhiányos és ráncos bőr kialakulása. A hialuronsav természetes szintjét csökkentheti a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a légszennyezettség és a káros UV sugárzás is. Ezt az állapotot javíthatja a hialuronsav táplálékkiegészítő szedése és/vagy a hialuronsav tartalmú krémek használata.

Anti-aging szempontjából:

Egy 2017-es kutatás 60 japán felnőttet vizsgált. A randomizált kutatásban vagy hialuronsavas táplálék kiegészítőt vagy placebot kaptak a résztvevők. Az előbbi csoportban a ráncok csökkenését és a bőr állapotának javulását figyelték meg, míg a placebo csoportban nem. Habár a 60 fős kutatás elég alacsony mintavételnek számít, de számos olyan kutatás található a neten, ami ugyanezeket az eredményeket támasztja alá 2-8 hét elteltével (lásd a cikk végén a forrásoknál).

2016-ban egy német kutatás négy különböző hatóanyagú anti-aging hatást ígérő arckrémet hasonlított össze. A hialuronsavas krém használata esetén az összes résztvevőnél 10-20%-os ránccsökkenés és nagyobb mértékű bőrfeszesség volt megállapítható. Más kutatásokban megállapították, hogy a bőr kipirosodását és a bőrgyulladás tüneteit is hatékonyan csökkenti.

Számos hialuronsav tartalmú arckrém és szérum létezik a piacon, de sajnos a legtöbben olyan nagyok a hialuronsav molekulák, hogy nem tudnak áthatolni a bőr felső rétegén.

A hiarulonsav tartalmú táplálékkiegészítők pedig – a ráncok mérséklése mellett – képesek csökkenteni a napsugárzás okozta károkat is a bőrben 3 hónapos folyamatos szedést követően. Egy 2014-es kutatás szerint napi 120-240mg hialuronsav szedése jelentősen hidratáltabb bőrt eredményez már egy hónap elteltével.

Sebgyógyulás szempontjából:

Egy 2016-os cikk szerint a hialuronsav nem csak felgyorsítja a sebgyógyulást, de csökkenti a gyulladás mértékét és segíti a vér áramlását (ezáltal az oxigén -és tápanyagszállítást) a sérült bőrfelület irányába.

Egy 2019-es kutatás szerint egy hialuronsav tartalmú gél megelőzte a bakteriális fertőzést a sebben és hidratáltan tartotta a sebet.

Ízületi fájdalmak enyhítése szempontjából:

Az ízületi folyadék segít az ízületek rugalmasságában és mozgékonyságában. Ez a folyadék hialuronsavat tartalmaz. Ha csökken az ízületi folyadék, akkor ízületi fájdalom léphet fel. Számos orvos kezeli ezt az állapotot hialuronsav injekciókkal. Habár a fájdalmat valóban enyhíti ez a fajta kezelés, de a hatásossághoz akár 5 hét és számos injekció szükséges és ötnél több injekció már kockázatokat hordozhat.

Egyéb:

Néhány új kutatás bíztató eredményeket mutat arra vonatkozóan, hogy a hialuronsav tartalmú táplálékkiegészítők segíthetnek a csontritkulás mértékének lassításában is. Habár ezt még csak állatokon vizsgálták eddig.

A hialuronsav tartalmú szemcseppek és kontaklencsefolyadékok segíthetnek a szemszárazság elkerülésében.

Lehetséges mellékhatásai:

Táplálékkiegészítő és krém formájában teljesen biztonságos, természetes anyagról van szó, amennyiben az előírásoknak megfelelően alkalmazzák őket, de egyéni érzékenység bármire előfordulhat. Krémek esetén érdemes kis bőrfelületen tesztelni az első alkalommal. Injekciók esetén előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint a fájdalom, a bőrpír, a viszketés, az ízület bedagadása vagy belilulása, bár ezek inkább az injekció beadása és az ízület „megbolygatása” miatt fordulnak elő, kevésbé a hialuronsav anyaga miatt.

Táplálékkiegészítők szedése előtt mindenképpen kérdezd meg a kezelőorvosodat vagy egy szakembert, főleg akkor, ha rendszeresen szedsz gyógyszert, orvosi kezelés alatt állsz, krónikus betegséged van, várandós vagy, esetleg szoptatsz!

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.