Barna zsírszövet

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Barna zsírszövet

💁🏻‍♀️ Míg a fehér zsírszövet (másik nevén sárga zsírszövet) funkciója nem más, mint eltárolni a szükségesnél több kalóriát, vele szemben a barna zsír, ha a megfelelő körülmények adottak, éppen a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben 🔥 Valójában a barna zsír akár háromszázszor annyi hőt képes termelni, mint a test bármely másik szövete 🌡 Csupán 50-60 gramm barna zsír akár napi többszáz kalóriát is eléget – ez körülbelül egy félórás edzés hatásfokával egyezik meg 🏋🏻‍♀️

Azonban a felnőttek többségének kevés barna zsír van a testén...

👩🏻‍🏫 A barna zsír leginkább a nyak oldalsó részén található, esetenként elér egészen a vállakig és a karig, illetve a kulcscsont fölötti területig. Jelen lehet még a hát felső részén a lapockák között. Összesen általában néhány dekagrammnyi barna zsírt tárol a szervezet. A barna zsírszövet kis méretű, és mélyen a bőr alatt található, NEM ez az oka a látványos elhízásnak és az „úszóguminak”!

👩🏻‍🔬 Egy svéd kutatás során önkénteseken vizsgálták, hogyan reagál a szervezetük a hidegre. A kétórás teszt során a résztvevőknek 5 perces szünetekkel megszakítva 5 percekre jeges vízbe kellett tenniük egyik-másik lábukat. Azt állapították meg, hogy a résztvevők szervezetében elraktározott barna zsírszövetek aktivitása a jeges víz hatására 15x-ösére nőtt! Persze nem kell ennyire drasztikusnak lenni, hiszen a napi hideg-meleg váltózuhany bőven megteszi a hatását! 🚿 Erről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben: www.perjeskinga.com/hideg-meleg-valtozuhany ✅

➕ A barna zsír segíti a vércukorszintcsökkentést is 📉 Egy kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a barna zsírszövet által termelt egyik fehérje serkentheti a fehér zsírszövetekben tárolt zsír felhasználását 👌

👉 Egy 2020. novemberi kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy az olívaolaj beiktatása az étrendbe már rövid idő alatt (4 hét alatt) képes növelni a barna zsírsejtek aktivitását. A szuper hír az, hogy végre egy kísérlet, amit nem túlsúlyos/elhízott alanyokon végeztek, hanem szálkás alanyokon. És még így is működött 🔝 Ez elsősorban az olívaolajban található egyszeresen telített zsírsavaknak (MUFA) köszönhető. Ez található meg az olívabogyóban, az avokádóban, az avokádóolajban, a makadámdióban és a makadámdió olajban is ✅

➡️ Mehet az olívaolaj saliba keverve, kenyérfélékre kenve vagy készételekre öntve 🥗

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.