Az emésztőrendszer optimalizálása

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Az emésztőrendszer optimalizálása

Addig nem várhatod el, hogy optimálisan működjön és együttműködjön a tested, amíg az emésztőrendszered állapota nincs rendben. Hiába táplálkozol egészségesen és hiába szeded a drága táplálékkiegészítőket, ha azok nem tudnak felszívódni/hasznosulni. Hiába követsz egy zsírvesztést célzó étrendet, ha mellette a bélflórád egyensúlya fel van borulva. Hiába törekszel hormonoptimalizálásra, ha mellette az emésztésoptimalizálást figyelmen kívül hagyod.

Az emésztőrendszer jelentős részét a bélrendszer teszi ki. A bélrendszerben lakó bélbaktériumok többen vannak, mint az összes emberi sejted együttvéve. Így gyakorlatilag inkább vagy egy nagy kupac baci, mint amennyire ember. Ha a bélbacik VÁLTOZATOSAN a „barátságos” baktériumtörzsekből kerülnek ki, akkor ez a szimbiózis (együttélés) számodra és számukra is előnyös lesz. Ha a barátságtalan fajok vannak többségben vagy nem elég diverz (változatos) a fajok összetétele, akkor inkább csak ők élősködnek rajtad, te pedig csak a túlélésre játszol majd.

Milyen előnyeid származnak a megfelelő összetételű, változatos bélbaktériumtörzsek jelenlétéből?

 • Segítenek a stresszmenedzsmentben a HPA-tengely szabályozása révén
 • Aktiválják a pajzsmirigyhormonok termelődését, ami a megfelelő anyagcsere és az ideális testkompozíció elérésének az alapja (nem is beszélve a jó közérzetről és magas energiaszintről)
 • Csökkentik a testben lévő gyulladásokat
 • Segítenek a bevitt tápanyagok optimális felszívódásában és hasznosulásában (ahelyett, hogy csak rohasztanák/erjesztenék őket, amivel kellemetlen gázok és egyéb bélpanaszok keletkeznek)
 • Segítenek a nemi hormonok metabolizációjában, ami a hormonegyensúly és az általános egészség alapja

Mit tehetsz a bélflórád egészségéért?

 • Legyen rostokban gazdag az étrended, hiszen az élelmi rostok jelentős része prebiotikus rostként funkcionál, vagyis a barátságos baktériumokat eteti. Viszont nagyon fontos, hogy a rostbeviteledet soha ne hirtelen emeld meg, hanem lassan és fokozatosan! Ellenkező esetben, hozzászoktatás nélkül kellemetlen tünetek léphetnek fel. A mennyiségi zöldségfogyasztás a legjobb stratégia a jótékony rostok biztosítására.
 • Ha ételintoleranciád van, akkor 100%-ig mellőzd a kritikus alapanyagok fogyasztását (a rejtett formákkal és a lehetséges keresztreagensekkel együtt), mert gyulladásokat keltenek az emésztőrendszerben. Ha nem voltál még ételintoleranciavizsgálaton, akkor érdemes részt venni rajta minél hamarabb: www.perjeskinga.com/etelintolerancia
 • Minimalizáld (vagy jobb esetben teljesen mellőzd) az alkoholfogyasztást! Ez nem jelent gyakoribb bevitelt, mint havonta-kéthavonta egy alkalmat!!
 • Kerüld a szabad cukrokat (hozzáadott cukor, szirupok, szörpök, gyümölcslevek stb.), mert ezek a barátságtalan törzseket etetik (és így szaporítják)
 • Aludd ki magad és helyezz kiemelt figyelmet a stresszmenedzsmentre! A test regenerációja nem valósulhat meg, amíg kialvatlan/stresszes vagy. Napi 7-8 óra a szükséges és a létfontosságú alvásmennyiség, ami esetén nincs kompromisszum! Az alvásminőség javításával és a stresszmenedzsmenttel kapcsolatban 40 tippet találsz az alvásról szóló e-bookomban: www.perjeskinga.com/ebook
 • Fogyassz laktofermentált ételeket! A laktofermentált ételek hagyományos, tejsavas eljárással, laktobacillusok segítségével fermentált ételek. Ilyen a kovászos uborka, a savanyított káposzta, a kimchi, a kovászos kenyér vagy ha belefér az étrendedbe, akkor a házi (kókusz)joghurt/kefir. Tehát NEM az ecetes savanyúságok és nem is a bolti joghurtok!
 • Bizonyosodj meg róla, hogy a gyomorfunkcióid megfelelően működnek és elegendő a gyomorsavad! A kevés gyomorsav nem öli meg a beérkező patogéneket és a fehérjeemésztést sem hatékonyan végzi, így a gyomorból káros anyagok kerülhetnek át a belekbe. Erről a témáról bővebben ebben a cikkemben olvashatsz: www.perjeskinga.com/a-gyomorsav-fontossaga Ebben a cikkben azt is megtalálod, hogy hogyan tudod azonosítani a problémát és mik lehetnek a lehetséges megoldások.
 • Komolyabb, krónikus emésztőrendszeri tünetek és kondíciók esetén ajánlom a 8 hetes Bélflóra Regeneráló Programomat, ami egy regisztrált dietetikussal állítottam össze és a komplex tudásanyag mellett mintaétrendet is tartalmaz: www.perjeskinga.com/belflora-regeneralo-program

Miért jobb a Herbaferm, mint a probiotikumok?

Nem tudható pontosan, hogy mely baktériumtörzsek hiányoznak a te bélflórádból. A bélrendszerben egyesek szerint 60-80 féle, míg mások szerint több száz féle baktériumtörzs él, de a probiotikumok csak 6-12 törzset tartalmaznak. Statisztikailag szinte biztos, hogy ezek nem pont a számodra szükséges, nálad hiányzó törzsek lesznek, és ha mégis, akkor nem megfelelő arányban.

A probiotikumok szedése eleve orosz rulett, hiszen, ha nem számunkra ideális törzseket szedünk, azzal pl az immunműködésünket rossz irányba tolhatjuk el. A legtöbb probiotikum fokoz vagy gátol immunágakat. Ha spóraképző probiotikumokat szedünk, amiket manapság előszeretettel ajánlgatnak, mert jobban képesek megtelepedni, akkor egy életre is rosszul járhatunk, ugyanis, ha betelepedtek, nehéz őket kiírtani… és pont rossz irányba módosítja az a fajta az immunrendszerünket, na az pech…” (forrás: https://szabogalbence.hu/az-egeszseges-belflora)

Bizonyos törzsek bizonyos problémákon segíthetnek, se nincs olyan probiotikum készítmény, ami mindenkinek és minden kondíció esetén egyformán megfelelő lenne.

Sokan javasolják probiotikumok szedését antibiotikum kúra után. Egy friss vizsgálat alapján ez nagyon nem jó ötlet: Az antibiotikum kúra után a probiotikum szedés jelentősen gátolta a bélflóra helyrejöttét vagy akár meg is akadályozta.” (forrás: https://szabogalbence.hu/az-egeszseges-belflora)

A probiotikumok csak a jótékony bacik bevitelét biztosítják, de azt nem, hogy az adott baktériumtörzsek meg tudjanak telepedni a vastagbélben és ott életben is maradjanak. Nem biztosítanak számukra megfelelő életkörülményeket, se táplálékot. Ezzel szemben a Herbaferm egyszerre pre- és probiotikus hatású (szimbiotikum), így nem csak a jótékony törzsek visszatelepítését, de azok életbenmaradását is biztosítja egy megfelelő étrend követése mellett. A „megfelelő étrend” kialakítása a meglévő negatív tünetektől, valamint az egyéb kondícióktól és egyéni jellemzőktől függ, tehát az sem egy fix sablon, de mindenképpen egy rostban gazdag, színes és változatos étrendet jelent, minél kevesebb ultrafeldolgozott étellel.

A legtöbb probiotikumot nem kell hűtőben tartani, ami már eleve arra utal, hogy semmi élő nincs bennük. A Herbafermet hűtőben kell tartani, mert egy ÉLŐ termék, rövid szavatossági idővel a legjobb minőség garantálása érdekében.

A Herbaferm cseppeket itt tudod megrendelni: https://herbaferm.hu/?create_account=1&ref=cf6230e8398981377bd132e5b2d76b10A regisztrációs űrlap kitöltésénél a 724 „különleges/ajánlói kódot” add meg!​ A 724 kód használatával való rendelés után írj az info@perjeskinga.com címre és ott adok INGYENES személyre szabható adagolási útmutatót, hogy ki tudd maxolni a cseppek jótékony hatásait!

A Herbaferm cseppekről bővebben ebben a cikkemben olvashatsz:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.