Az elhízás valódi oka

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Az elhízás valódi oka

❌ A túlsúly és az elhízás nem genetikai probléma és nem is egy fizikai betegség! 👉 Az okok sokkal inkább erednek rossz hozzáállásból, információhiányból és a tudatosság hiányából 🤷🏻‍♀️

👩🏻‍🏫 A tudomány mai állása szerint nincs egyetlen egy fő oka az elhízásnak, így nem lehet „hibáztatni” se a cukrot, se a zsírt, se a kenyeret, se a krumplit, se a csokit! (Ahogyan önmagában az élelmiszeripart, a médiát és a gazdasági helyzetet sem!) És ezzel én is teljesen egyetértek, hiszen minden ételből van jobb és rosszabb választás (pl. hagyományos kovászos kenyér vs. hónapokig tartós, zacskós toastkenyér; főtt burgonya vs. gyorséttermi sültkrumpli) és a táplálkozástudományban rengeteg az „attól függ” kérdés is! Sok olyan alapanyag van, ami lehet valakinek jó, míg másnak rossz (pl. versenysportolók vs. irodai munkát végzők étrendje), így semmit nem szabadna kontextustól függetlenül felcímkézni és megbélyegezni!

🍩 De az tény, hogy a leginkább az ultrafeldolgozott ételek járulnak hozzá a hízáshoz és az elhízáshoz. Az ultrafeldolgozott ételekről ebben az átfogó cikkemben olvashatsz bővebben, ahol kiderül, hogy mik ezek pontosan, hogyan ismerheted fel őket és miért is annyira kedvezőtlenek: www.perjeskinga.com/valoban-kerulendok-a-feldolgozott-etelek (És arról is, hogy miért nem keverendők össze a simán csak „feldolgozott” társaikkal, amikkel önmagában semmi gond nincs!)

🍔 Az ultrafeldolgozott ételek közül azok vezetnek a leginkább túlevéshez, túlfogyasztáshoz és addikcióhoz, amik egyszerre tartalmaznak zsírokat ÉS finomított szénhidrátokat. (Innen terjedt el a tévhit, hogy zsírt és szénhidrátot semmilyen formában nem szabad enni egyszerre, holott ez egy hatalmas butaság! Kiemelném, hogy ez ultrafeldolgozott ételekre, és a zsír finomított szénhidráttal való párosítására igaz.) Gyakorlatilag minden gyorséttermi étel ilyen, valamint a boltokban kapható félkész- és készételek, valamint az édességek jelentős része. Pizza esetén sem a szénhidrát (liszt) a gond, hamburger esetén sem a hús, valamint fagylaltok esetén sem a cukor! Sosem egyetlen összetevő az, ami az adott ételt jó vagy rossz választássá teszi az illető számára, hanem az összetevők együttes biokémiai hatása (és persze az elfogyasztott mennyiség).

💁🏻‍♀️ A legfőbb gond az, hogy ez az ételcsoport olyan viselkedési mintákat alakít ki és tart fent, amik az egészséges testsúly elérését és megtartását jelentősen akadályozzák. Ilyen viselkedésminták a kontrollvesztés (étkezés közben), a folyamatos csipegetés, a mértékletességre törekvés utáni folyamatos visszaesés (jó-jó effektus), valamint az, ha a felismert negatív szokásainkat annak ellenére tovább folytatjuk, hogy tisztában vagyunk vele, hogy az számunkra káros.

🤔 Én nem értek egyet azzal, hogy „mindent szabad, csak mértékkel”, illetve „minden fogyasztható, ha belefér a makrókba” (IIFYM irányzat), hiszen ez a mentalitás csak egy hihetetlenül tudatos és jól informált egyén esetén teszi lehetővé az étellel való normális kapcsolat fenntartását és az egészség, illetve az egészséges testsúly megőrzését. Márpedig az emberek többsége nem ilyen, hiszen az érzelmeink és a hormonjaink is jelentős befolyással vannak a döntéseinkre. A táplálkozással kapcsolatos, egymással állandó ellentmondásban lévő információk pedig úgy ömlenek nap, mint nap az emberekre, hogy sokszor még a szakértőknek is kihívás elkülöníteni a megalapozott és a kiforgatott tényeket egymástól. Ha pedig már fennáll olyan egészségügyi kondíció, ami a korábbi helytelen étrend/életmód következménye, akkor értelemszerűen nem opció a kiskapuk keresése és az alkudozás, hiszen bizonyos kondíciók jelentősen lecsökkentik a test számára kedvező alapanyagok és ételek körét az egészségügyi kockázatok csökkentése (vagy ideálisabb esetben a kondíció javítása, megszüntetése) érdekében.

🙉 Hogyan lehet kikeveredni ebből az ördögi körből, ami az étellel való rossz kapcsolatot, a mértéktartás hiányát, az evés- és/vagy ételfüggőséget, valamint az ezek következményeként egyre növekvő testsúlyt takarja? Az első lépés rendkívül egyszerű: Minden olyan ultrafeldolgozott ételt, ami egyszerre tartalmaz zsírt és finomított szénhidrátot, egészen addig mellőzni kell 100%-ig az étrendből, amíg a fenti problémák meg nem szűnnek. A visszavezetés később sem szükséges (rendszeresen semmiképpen), azonban a későbbiekben alkalmanként már nem lesz problémás. 

🍦 Ha körülnézel otthon vagy egy szupermarketben, akkor látni fogod, hogy mennyi olyan étel/termék van, amikre ez a három szempont (ultrafeldolgozottság, zsír és finomított szénhidrátok együtt) jellemző. Nagyon meglepő tud lenni, hiszen nem csak a junk food-okat érinti ez a probléma, hanem számos „mentesnek”, „diétásnak” vagy „fittnek” címkézett terméket is. Azonban ezek nélkül is könnyedén ki lehet alakítani egy változatos, ízletes és tápláló étrendet, sőt!

❓ Meg fogja oldani ez az intervenció az összes túlsúllyal kapcsolatos problémát? Nem, valószínűleg nem. De elengedhetetlen ahhoz, hogy kiszakadj a fent említett ördögi körből és elindulj a célodhoz vezető úton, amennyiben a célod az egészség, az egészséges testsúly és az evéssel/étellel való egészséges kapcsolat! Ezután lehet tovább finomítani az étrendet és az életmódot személyre szabott tanácsokkal, amik az egyéb, egyéni szempontokat is figyelembe veszik (egészségügyi kondíciók, ízlésbeli preferenciák, napirend, egyéb rossz szokások kiküszöbölése)

👩🏻‍⚕️ Felhívnám a figyelmet arra, hogy komolyabb evészavarok esetén egy erre specializálódott pszichológus segítsége is elkerülhetetlen!

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19121351/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230209/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25205078/

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.