Az éhség 7 fajtája

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Az éhség 7 fajtája

A „fogyókúrák” és étrendek betartásának egyik legkritikusabb és legsorsdöntőbb tényezője az ÉHSÉG. Általában ez az elsődleges tényező, ami miatt az emberek nem szeretnének változtatni, elbuknak, váltogatva alkalmazzák a különböző módszereket. Azonban egy JÓ ÉTREND mellett nem szabadna éhesnek lenned.

De mit is jelent pontosan az ÉHSÉG? Honnan ismerheted fel?

Az éhség egyben fizikai és ösztönös késztetés az evésre, ami erőteljes érzések, gondolatok és esetleg konkrét testi jelzések formájában nyilvánul meg. A valódi éhség elkerülésének a kulcsa elsődlegesen egy jól összeállított étrend, néhány praktika és nem utolsó sorban az éhség lényegének a megértése. Nem minden éhség egyforma és nem mindegyik „valódi”!

Az éhségnek 7 fajtája van:

1. Tápanyag éhség
Ez akkor jelentkezik, ha a testednek nem biztosítasz valamilyen makro- vagy mikrotápanyagot a számára szükséges mennyiségben. Lehet, hogy egyik nap megeszel 3000 kalóriát, holott csak 1600-ra lenne szükséged, de ha ezt gyorséttermi hamburgerből, jégkrémből és kekszből hoztad össze, akkor a tested érezni fogja, hogy nem kapta meg a létfontosságú vitaminokat és ásványianyagokat, esetleg alacsony volt a fehérjebeviteled, így „éhség” jeleket küld az agyadnak, hogy „menj, egyél, adj tápanyagokat, mert hiány van”. Sajnos az agy ezeket a jeleket nem úgy érzékeli, hogy „keress valamit, ami B vitaminokban gazdag” vagy „kezd zuhanni a vas-szint”, hanem úgy, hogy „kajaaa kell”. Ez rendkívül félrevezető lehet, ha valaki nem ismeri az általa elfogyasztott ételek tápanyagtartalmát, a saját teste szükségleteit és működését, és tápanyagszegény, „üres kalóriákkal” tömi magát. Vagy néha már az is elég, ha azt hiszed, hogy ha egészségesen eszel, akkor nem kell vitaminokat és ásványi anyagokat szedni, mert a tested mindent megkap. Na ja, talán 100 évvel ezelőtt igen, de ma már ne sokat várj egy üvegházas, zölden leszedett paradicsomtól!

2. Szomjúsággal összekevert éhség
A szomjúság, a kiszáradás legelső jele az éhség jelentkezése. Ez még jóval azelőtt van, hogy kiszáradna a szád és rájönnél, hogy valójában víz kéne. Először csak egy kis jelzést érzékelsz, hogy szükség van valamire, amit az agy általában éhséggel azonosít. Ha biztosítod a napi minimum 30ml/testsúlykilógramm folyadékbevitelt, és egyenletesen osztod el, akkor ez nem fog jelentkezni.

3. Kívánósság
A test evolúciós okok miatt imádja a kalóriadús ételeket. Egyrészt a zsírban gazdag ételeket, amik hosszú távon raktározhatók, így az ínséges időkben lesz tartalék, ami segít elkerülni az éhenhalást, másrészt a cukros (gyors felszívódású szénhidrátos) ételeket, amik instant energiát adnak, így sokkal hatékonyabban tudunk vadászni, menekülni a ragadozók elől, párbajozni a nőstényekért vagy órákon át gyűjtögetni a bogyókat kilométerekre a lakhelyünktől. Egyetlen egy apró bökkenő van csak ebben: Már nem ezt csináljuk, hanem napi 8 órát ülünk, majd jó esetben 1 órát edzünk/mozgunk, aztán otthon megint ülünk. Az evolúciós ételpreferenciák viszont megmaradtak. Ha ránézel egy fánkra vagy egy adag sültkrumplira, akkor már beindul a nyáltermelés, hogy „aaaaaz kell nekeeem”. Holott nem kell, ez sem éhség. Ha tudod a szükségleteidet és a számodra ajánlott mennyiségeket, akkor ez szintén elkerülhető.

4. Alacsony/leeső vércukorszint
Az alacsony vércukor szint valóban éhséget idéz elő, azonban ez is kijátszható, ha korábban jó döntéseket hoztál. Ha cukros vackokat eszel, akkor nem csak azzal szivatod magad, hogy üres kalóriákat viszel be a testedbe, esetleg adalékanyagokat, stb., hanem azzal is, hogy ennek hatására megugrik a vércukorszinted, beindul a nagy mennyiségű inzulintermelés, ami először tetőzik (elégedettségérzés, kielégülés), majd lezuhan (hipoglikémia), aminek a tünetei lehetnek a farkaséhség, kívánósság, fáradékonyság, ködös gondolkodás és még sorolhatnám. Erről a folyamatról az Édes élet cukor nélkül című e-bookomban tudtok bővebben olvasni és megtanulni, hogy hogyan tudjátok stabilan tartani a vércukorszinteteket, ami az eredményes zsírégetés egyik legmeghatározóbb eleme!

5. Érzelmi éhség
Ez abszolút egy pszichológiai probléma, aminek semmi köze a táplálkozáshoz és a fizikai igényeidhez. Leggyakrabban abból ered, hogy gyerekkorodban azt nevelték beléd (és sajnos a mai fiatalok 90%-ába szintén), hogy ha valamit jól csinálsz, akkor jutalomból édességet kapsz vagy ha megettél mindent a tányérodon, akkor meg vagy dicsérve, hogy ügyes kislány/kisfiú voltál vagy ha szomorú voltál, akkor csokit kaptál vigasztalásként, ha ünneped volt, akkor szintén. Ezeknek az apró gesztusoknak és mondatoknak a sorozatából az agyad azt rakta össze tudat alatt, hogy ha szomorú vagy, boldog vagy, önbizalomhiányos vagy, stresszelt vagy, akkor majd az étel/édesség segít. Így egyfajta megoldási javaslatként kínálja fel az agyad ezt a lehetőséget az ilyen esetekben. Fontos tehát, hogy ez sem éhség!

6. Kialvatlanság
Az alváshiánynak rengeteg negatív mellékhatása van, amiből az egyik az, hogy másnap a szervezeted kevesebb leptin hormont termel. A leptin a jóllakottságért felelős hormon. Ha nem aludtál eleget, akkor hiába követed a legtökéletesebb étrendet, mint a kisangyal, de ha nem termelődik leptin, ami jelzéseket küldene az agyba, hogy „jóllaktam, köszi, elég volt”, akkor háromszor-négyszer annyi kaját is magadba tudnál tolni, mire megérzed, hogy valóban jól laktál. A másik oka a túlevésnek alváshiány esetén, hogy a tested így próbálja kompenzálni az energiahiányt. Érzi, hogy fáradt, kellene energia, hát honnan máshonnan szerezné be, mint kalóriákból, ami köztudottan energia?! Így amíg te ásítozol, addig az agyad megpróbál becsapni, hogy keress inkább valami nasit, mert attól fel fogsz pörögni. (Tény, hogy a cukor ideiglenesen felpörget, de utána 3x olyan mélyre zuhansz vissza az alacsony vércukornak köszönhetően… lásd feljebb)

7. Üres gyomor
Ez az, ami valódi éhség lehet! Miért írtam azt, hogy „lehet”? Mert nem feltétlenül. Egy főétkezés megemésztéséhez 4-6 óra is kellhet, egy kisétkezéshez 1-3 óra. Ha megemésztettél mindent, kiürült a gyomor, akkor jelentkezik az éhség, hiszen ekkor a gyomorsav már a gyomorfalat marja, nem az ételt. Ilyenkor érdemes beiktatni a következő étkezést, tehát optimális 3-6 óránként enni. Ez alól viszont kivétel lehet a kora reggeli és a késő esti időpont. Ha pacsirta típus vagy, akkor reggel farkaséhesen kelsz, majd a reggeli és a tízórai között is kaparni tudnád a falat, hogy mikor lehet ismét enni. Este viszont nagyjából a sötétedéssel egy időben a tested is kezd lelassulni, így simán ki is tudnád hagyni a vacsorát (helloszia, ilyen vagyok én is 😀 ). Ha bagoly típus vagy, akkor reggel a hátad közepére sem kívánod a kaját, mert még fel sem ébredt a tested és az emésztőrendszered. Ellenben este, vacsorára fel tudnál falni egy kétszemélyes tálat egyedül és lefekvés előtt még kutakodsz valami nasi után a hűtőben. Tehát a tested bioritmusához is kell alkalmazkodni és az üres gyomor sem jelenti feltétlenül azt, hogy enned kell, csak akkor, ha valóban FIZIKAILAG úgy érzed a yomrodban! Vagy még egy kivétel: Ha edzel (vagy egyéb olyan fizikai tevékenységet végzel, khm…), amikor a testedben a vér nem a gyomrodban összpontosul, hanem más  szervekbe, izmokba áramlik, akkor sem feltétlenül fogsz éhséget érezni, akár üres a gyomrod, akár nem.

Ebből a 7 pontból látszik, hogy egy JÓ ÉTREND mellett, ami minden szükségletedet kielégíti, valamint megfelelő hidratáltság, minőségi alvás/pihenés és bizonyos fokú tudatosság mellett NEM leszel éhes.

henley-design-studio-XbZgARqXROc-unsplash
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.