Az alváshiány hormonális hatásai

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Az alváshiány hormonális hatásai

💊 Az alvás a legjobb táplálékkiegészítő! 👌 Sokan figyelmen kívűl hagyják, hogy a minőségi vagy mennyiségi alvás hiánya olyan szintű negatív hatással van a test működésére, hogy az nem ellensúlyozható semmilyen tablettával vagy superfood-dal! 🙈

🤔 Hogyan befolyásolja az alváshiány a hormonokat? 

🌛 Már egyetlen rossz éjszaka (felszínes vagy kevesebb, mint 6 óra alvás) hatásai:

⬆️ GHRELIN: Az „éhség hormon” nő, így másnap akár 20%-kal éhesebb leszel, valamint az édes íz iránti preferencia növekszik.

⬆️ INZULIN: A „raktározó hormon”. Alváshiány hatására a következő napon 30%-kal romlik az inzulinérzékenység, ami akadályozza a zsírvesztést, szintén sóvárgásokhoz vezet és növeli az IR kialakulásának a kockázatát.

⬆️ KORTIZOL: A „stressz hormon” nő, ami izomlebontó hatású (katabolikus) és szintén akadályozza a zsírvesztést.

⬇️ LEPTIN: A „jóllakottság hormon” csökken, így azonos jóllakottságérzetért többet kell enni.

⬇️ HGH: A „növekedési hormon” csökken, így az izomépítés és a regeneráció hatékonysága csökken, megnő a sérülések veszélye edzésen.

🔄 NEMI HORMONOK: Az ideális arány felborul, ami hormonális problémákhoz vezethet hosszútávon, illetve a libidó már másnapra csökken.

◾️ Alváshiány hatására a napközben elfogyasztott hasznos tápanyagok kevésbé hatékonyan épülnek be, ami hosszútávon tápanyaghiányhoz vezethet 🧟‍♀️

◾️ Gyengíti az immunrendszert, így fogékonyabb leszel a fertőzésekre 🦠

✅ A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás az alábbi folyamatokra van pozitív hatással:

👉 zsírégetés
👉 izomépítés
👉 krónikus betegségek kockázatának csökkentése
👉 regeneráció
👉 szellemi és fizikai teljesítmény
👉 öregedés lassítása
👉 sejtek egészsége (beleértve a haj-bőr-köröm állapotát is)

🛌 Az alvás kihagyhatatlan láncszem az egészségoptimalizálásban! 😴⁠ A témáról bővebben az alvásról szóló e-bookomban olvashatsz, ahol 40 gyakorlati tippet osztok meg: www.perjeskinga.com/ebook 📖 Az e-bookban bőven vannak olyan tippek is, amiket időhiány esetén (munka, gyerek, stb.) is tudsz alkalmazni a mélyebb és pihentetőbb alvás érdekében!

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.