Alacsony kortizolszint

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Alacsony kortizolszint

🔙 Nemrég a magas kortizoltszint tüneteit veséztem ki, azonban az alacsony kortizolszint szinte ugyanannyi embert érint, így emellett sem mehettem el szó nélkül 🤷🏻‍♀️

A mellékvese termeli a stresszhormonként is ismert kortizolt. Ha a stressz a mindennapjaink részévé válik (krónikus stressz), az a hormonrendszer működésén is meglátszik és megjelenhetnek a kortizol hiány tünetei 🙈

👉 A kortizolszint csökkenésének első jele az állandó fáradtság. Ezt részben a bioritmus felborulása generálja (aminek biztosítása a kortizol feladata is lenne), így nehéz lesz az ébredés, állandó lesz a reggeli álmosság. Ezt sokan azonnali koffeinlökettel és/vagy cukorral próbálják kompenzálni (ahogyan a nap folyamán is, ha az előző adag hatása elmúlt), ami csak tovább rontja a helyzetet. Romlik a stressztűrő képesség, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok és hangulati problémák jelentkezhetnek 😐

🤰🏻 Nőknél a kortizol hiány funkcionális meddőséghez is vezethet. A megtermékenyített petesejt beágyazódását, megmaradását a progeszteron hormon biztosítja. Kortizolhiány esetén azonban a szervezet minden energiát a kortizol hormon előállítására fordít a progeszterontermelés rovására 😖 Ezt a jelenséget nevezik „progeszteron lopás„-nak.

⬇️ Megoldások:

  • Minél több napfény, a reggeli órákban is – vagy ennek hiányában fényterápia (10000 lux)!
  • Kékfény mellőzése lefekvés előtt 2-3 órával!
  • Elektrolitegyensúly! Erről bővebben ebben a cikkemben olvashatsz: www.perjeskinga.com/elektrolitok
  • Minimális vagy nulla kalóriadeficit, vagyis ne most kezd drasztikus diétába! Kerüld a böjtöket is! Ne legyen alacsony a szénhidrátbeviteled se! A szervezetünk a kortizolt hívja segítségül az alacsony vércukorszint esetén – ezáltal a kortizolszint alakulását a szénhidrátbevitellel is tudjuk szabályozni. De a szénhidrátok fajtája és minősége nem mindegy!
  • Stresszorok azonosítása és kiiktatása (ha lehetséges) + stresszmenedzsment technikák elsajátítása!
  • Támogasd a bélflórát (prebiotikus rostokban gazdag, színes és változatos étrend + probiotikus hatású ételek vagy táplálékkiegészítő)!

📖 A bioritmus helyreállításáról és a stresszmenedzsmentről az alvásról szóló e-bookomban olvashatsz bővebben: www.perjeskinga.com/ebook ✔️

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.