Alacsony energiaszint okai

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Alacsony energiaszint okai

1️⃣ Vashiány vagy egyéb mikrotápanyaghiány
Laborleletben a vashiányt a ferritin értékén keresztül (és nem a vas értékén keresztül) lehet diagnosztizálni. A ferritinnek legalább 50 felett kell lennie. Szintén laborleletben látszik az elektrolithiány is: a nátrium szintje ideálisan 140 vagy afeletti. Energiahiány oka lehet a B12 hiány is, aminek a leletben ideálisan 450 felett kell lennie! Emellett az étrended és a táplálékkiegészítő protokollod felülvizsgálásával tudod kiszűrni ezt a problémát. Ebben egy szakértő lehet a segítségedre, aki segít a hibák korrigálásában.

2️⃣ Túl alacsony kalóriabevitel
Ha nem biztosítasz elegendő energiát a testednek, akkor nem csoda, ha lajhár módba vált át. Bizonyosodj meg róla, hogy még diéta esetén sem eszel alapanyagcsere (BMR) érték alatt. Ezt az értéket meg tudod becsülni internetes kalkulátorokkal, de ha nem a testzsírszázalék vagy a körméretek figyelembevételével teszed ezt, akkor jelentős eltérések is előfordulhatnak. Pontosabb kalkulátorokkal nagyjából 3% eltérés lehetséges, aminél szőrszálhasogatóbbnak nem is kell lenni. Egyes egészségügyi kondíciók torzíthatják a becslés eredményét (pl. pajzsmirigy problémák)

3️⃣ Vércukoringadozás
Ha nincs vércukormérőd otthon és nem monitorozod magad gyakran, akkor ezt egy egyszerű étkezési napló elemzéssel is meg lehet állapítani. Már önmagában az éhgyomri vércukor és inzulinértékek is sokatmondók lehetnek (az éhgyomri vércukor 5,5 felett már nem okés, hiába van magasabban a referenciatartomány teteje), de a valódi helyzetet sokszor csak a 3 pontos cukorterhelés vizsgálat mutatja meg (0, 60 és 120 perces vércukor- és inzulinértékekkel). Az éhgyomri inzulin pedig annál jobb, minél alacsonyabb.

4️⃣ Pajzsmirigy alulműködés
Ha erre gyanakszol (pl. hajhullás, hízás, fáradékonyság, fázékonyság, alacsony libidó, száraz bőr, gyenge koncentráció miatt), akkor irány a labor és ami fontos: TSH, T3, T4. Ha ezekben eltérés van vagy a TSH magasabb, mint 3-3,5, akkor érdemes mindenképpen hozzácsapni a reverz-T3, az anti-TPO és az anti-TG értékeket is, hogy a miértek is kiderüljenek. Ha fennáll pajzsmirigy alulműködés, akkor a Boost Your Body programomat ajánlom, ami segít a pajzsmirigy működésének optimalizálásában: www.perjeskinga.com/boostyourbody 

5️⃣ Hormonális egyensúlytalanság
Ez az a pont, ahol rengeteg minden szóba jöhet. Az egyéb tüneteiddel összefüggésben lehet kijelölni azt az irányt, amerre érdemes tovább vizsgálódni. Sokszor nem is önmagában az egyes hormonok értékeivel van gond, hanem azok egymáshoz viszonyított arányával.

6️⃣ Kevés vagy nem minőségi alvás
Ha 6 óránál kevesebbet alszol, az már biztosan kevés, de sokaknak ennél jóval több kellene. A minőséget jó esetben te is érzed reggel ébredésnél, de ha nem, akkor érdemes beruházni valami okos eszközre, ami ezt is monitorozza. Intő jel lehet a horkolás, az alvási apnoé, a bedugult orral vagy kiszáradt szájjal való ébredés, az éjszakai vizelési inger és a szundi gomb nyomkodása is. Csekkold a 70 oldalas e-bookomat az alvásról, benne 40 gyakorlati tippel: www.perjeskinga.com/ebook 📖

Egyéni paraméterek alapján tervezett életmód és táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.