Adaptogének

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Adaptogének

Az olvasóim legalább 80%-a biztosan azt állítaná, hogy stresszes az élete. Ha te is így vagy vele, akkor megéri tovább olvasni.

Nem csoda, hogy a mai világban egyre többet hallani a stresszről, a szorongásról és természetesen olyan termékekről, amik kifejezetten ezeket a problémákat célozzák meg. De vajon lehet nekik hinni vagy ez csak egy újabb hype?

A már régóta bevált stresszmenedzsment eszköztár (pl. jóga, meditáció, mindfulness, tai chi, masszázs, természetben töltött idő, olvasás…) mellett egy újabban felkapott – de valójában a keleti kultúrákban, pl. Indiában és Kínában régóta tradicionálisan alkalmazott – megoldást is gyakran emlegetnek: ezek az adaptogének. Az adaptogének olyan növények, amik hosszútávon (tehát nem azonnal) segítenek a testnek a stressz leküzdésében, a stresszhez való alkalmazkodásban.

Amikor stressz éri a testet, akkor az endokrin rendszer a testet az „üss vagy fuss” módba, vagyis a szimpatikus módba kényszeríti, amire a test válasza a kortizol (stresszhormon) kibocsátása. A kortizol az ősember idejében nagyon hasznos tudott lenni olyan vészhelyzetekben, amikor például egy vadállat elől kellett elmenekülni, tehát lényegében egy életveszélyes helyzetben kellett túlélni.

Manapság a busz lekésése vagy a főnökkel való beszélgetés nem összehasonlítható egy életveszélyes helyezettel. Míg régen hetente fordult csak elő vészhelyzet, esetleg naponta egyszer, addig manapság a nap 24 órájában fennáll a krónikus stresszállapot, ami folyamatos, állandó kortizoltermelésre készteti a testet. A túlzott kortizoltermelésnek pedig rengeteg negatív hatása lehet. A teljesség igénye nélkül az alábbiak:

 • Elhízás, túlsúly (főleg hastájékon)
 • Lassú sebgyógyulás, lassú regeneráció
 • Izomgyengeség, izomvesztés
 • Krónikus fáradtságérzet
 • Ingerlékenység
 • Koncentrációs problémák
 • Magas vérnyomás
 • Fejfájás, migrén

Az adaptogének segítenek a test alkalmazkodásában, így az csak egy nagyobb stressz-szint esetén kezd el kortizolt termelni. Még kevés a kutatás a témában és nem mindegyik adaptogén azonos módon hat, így nem érdemes mindenható csodaszerként támaszkodni rájuk, de krónikus stressz esetén vitathatatlanul megér egy próbát.

Mielőtt adaptogéneket szednél, gondolkodj el azon, hogy mi váltja ki nálad a stresszt! Érdemes először megvizsgálni, hogy a stressz okát, forrását meg tudod-e szüntetni. A stressz oka általában pszichológiai és csak kevesebb esetben környezeti tényező. Előbbi esetben az adaptogének nem fognak változtatni rajta, hanem sokkal hatékonyabb lenne egy pszichológus vagy terapeuta segítségével dolgozni az alapproblémán. A megváltoztathatatlan, környezeti okok esetén viszont valóban hatékony az adaptogénekhez való fordulás.

Nem csak stressz esetén effektívek az adaptogének, de segítenek a hormonrendszer optimalizálásában, a fizikai és szellemi teljesítmény javításában és a regenerációs folyamatok gyorsításában is.

Az adaptogének neve abból ered, hogy támogatják a test adaptációját, vagyis az alkalmazkodóképességét. Ez a kiegyensúlyozó hatásukon keresztül valósul meg.

Az adaptogének általában fűszerek vagy gyökerek. Néhány hatékonynak bizonyuló adaptogént soroltam fel az alábbiakban, ám mindegyiknek kicsit más a hatása és mindegyiknek vannak ellenjavallatai, így érdemes személyre szabottan választani közülük, nem találomra!

 • Panax ginzeng (Koreai/ázsiai ginzeng): https://tidd.ly/47UodPzNorthumbria Egyetem kutatása szerint a stressz csökkentése mellett általános közérzetjavító hatása és koncentrációt növelő hatása is van. Emellett javítja a memóriát, a reakcióidőt és az általános közérzetet, növeli a libidót, fizikailag energizál, segít a vércukorszint egyensúly fenntartásában, valamint megerősíti az immunrendszert.
 • Szibériai ginzeng (Eleuthero ginseng): Legyőzi a fáradékonyságot, támogatja az immunrendszert, javítja az állóképességet, valamint a szellemi és fizikai teljesítményt.
 • Rózsagyökér (Rhodiola rosea): https://wisetreenaturals.hu/etrendkiegeszitok/rozsagyoker-kapszula-stressz-ellen/?atid=101 A Creighton Egyetem kutatása szerint a stressz hatására kialakuló gyulladásokat már 4 hét alatt mérsékli. Csökkenti a fáradtságérzetet,  javítja a kognitív funkciókat, a hangulatot és az általános közérzetet, DE egyes szakértők (pl. Szabó Gál Bence, a GAL termékek atyja) szerint megnövelheti az étvágyat (ez izomtömegnövelés, étvágytalanság vagy alultápláltság esetén kifejezetten előnyös, de ha zsírvesztés a cél, akkor kevésbé)
 • Reishi (pecsétviaszgomba): A Journal of Medicinal Food kutatása szerint leginkább a krónikus kimerültség leküzdésében segít és az általános közérzetet növeli. Emellett támogatja az immunrendszert, a májat, a vércukoregyensúlyt és az apoptózist (programozott sejthalál – a neve ellenére ez egy szuperelőnyös folyamat!)
 • Chaga (hamvaskéreg gomba):  Védi a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól, akadályozhatja a tumorok növekedését, csökkenti a vércukorsztintet, támogatja az immunrendszer megfelelő működését.
 • Tulsi (szent bazsalikom): https://paleocentrum.hu/spd/087614141442/Swanson-Holy-Basil-Extract-400mg-Szent-bazsalikom (10% kedvezmény a KINGA10 kóddal) Csökkenti a stresszt és a szorongást, afrodiziákum (növeli a libidót és a szexuális teljesítményt), támogatja a májműködést, csökkenti a testben lévő gyulladásokat, segíthet a testkompozíció előnyös alakításában (több izom, kevesebb zsír), DE férfiaknál csökkentheti a termékenységet! Antibakteriális, nyákoldó és köptető hatása támogatja a légzőszervek egészségét. Segít leküzdeni a megfázást és köhögést, csökkenti a lázat.
 • Édesgyökér: Csökkenti a stresszt, mérsékli a sóvárgásokat, hangulatjavító, segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, gyulladáscsökkentő, köhögés és nátha csillapító, görcsoldó, antibakteriális és vírusölő. Elsősorban tea formájában érdemes fogyasztani, más teafélékkel keverve. Magas vérnyomás, várandósság és szoptatás esetén szigorúan kerülendő!
 • Shilajit (mimijó): https://nutribalance.hu/termek/gal-primavie-shilajit/?ref=944 Mind az ayurveda, mind a tibeti gyógyászat az egyik leghatásosabb fiatalító szerként tartja számon. Mára a tudomány is felismerte a sejtek energiatermelő egységére, a mitokondriumokra gyakorolt jótékony hatását, ahogyan a hormonrendszert segítő hatását is. Az ashwagandhához hasonlóan szintén adaptogén és segíti a fizikai és szellemi teljesítményt, azonban a shilajitot elsősorban fiatalító szerként és afrodiziákumként használják.

Minden esetben követni kell a termék csomagolásán írt szedési útmutatót, mivel az egyes készítmények különböző hatóanyagkoncentrációban tartalmazhatják az adott növényt, illetve mindegyik adaptogén más napszakban és az étkezéshez viszonyítva más időzítésben hatékony. Egyszerre ne szedj sokféle adaptogént és 3-4 (maximum 6!)hetente rotáld vagy szüneteltesd egy-egy adaptogén használatát! Várandósság alatt az adaptogének használata szigorúan kerülendő, de a legtöbb szoptatás alatt is!

A személyre szabott táplálékkiegészítő ajánlás a táplálkozási
tanácsadás szolgáltatásomnak a része:

Adaptogének

Források:
https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/
https://examine.com/supplements/panax-ginseng/
https://examine.com/supplements/eleutherococcus-senticosus/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11895046
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15982990
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8750052
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19234482
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21619921
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19017419
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11424544
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20737519
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19718255
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22208270
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22208270
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23340606
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24012642
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21731390
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21619917
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7275241
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19253862
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19253862
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24614098
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15854639
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12410544
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20590480
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12093601
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12957224
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21366957
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22366895
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15346617
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20822369
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21426483
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17661330
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15514725
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22228617
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11081987
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17990195
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22921986
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3749339
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21793317
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15207399
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10641044

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.