A tejtermékeknél magasabb kalciumtartalmú ételek

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

A tejtermékeknél magasabb kalciumtartalmú ételek

Perjes Kinga l Cikkek l A tejtermékeknél magasabb kalciumtartalmú ételek
💊 Én nem szoktam ajánlani a kalcium táplálékkiegészítő szedését, mert egyrészt felesleges, másrészt akár káros is lehet. Igen, ez azt is jelenti, hogy a népszerű kalcium-magnézium kombók nem jelentenek jó választást! 🚫
👉 Azért felesleges szedni, mert: 1. Egy változatos étrend képes biztosítani a szükséges kalciumbevitelt; 2. Megfelelő (75 nmol/l feletti) D vitaminszint esetén nem fordul elő kalciumhiány. Ha nem vagy biztos benne, hogy megfelelő a D vitaminszinted, akkor érdemes megnézetni egy egyszerű laborvizsgálattal. A D vitaminszint nem csak elégtelen D vitaminbevitel esetén lehet alacsony, de akkor is, ha nem pótolsz jól hasznosuló formában magnéziumot (a magnézium formáiról van egy külön posztom), hiszen a magnézium is szükséges a D vitamin hasznosulásához; illetve lehet felszívódási probléma, vese- vagy májbetegség is az oka. Ha D vitaminhiány áll fent, akkor először annak rendezését kell megcélozni!

⚡️ Azért lehet veszélyes, mert a táplálékkiegészítő formájú bevitele akadályozza a legtöbb ásványi anyag felszívódását (így esetleg tápanyaghiányokat okozva), másrészt nem megfelelő felszívódás esetén (pl. ha D vitaminhiány áll fent), akkor az erekben vagy a vesében lerakódva komolyabb károkat okozhat.

❗️De ez nem azt jelenti, hogy a kalcium nem fontos a test számára! Nagyon is az!
1️⃣ Az erős csontok és fogak érdekében
2️⃣ Az izomműködéshez
3️⃣ A szívritmus szabályozásához
4️⃣ A véralvadás elősegítéshez
5️⃣ A hormonális és enzimatikus funkciók érdekében

🍶 Sokan hiszik azt, hogy csak a tejtermékekben van kalcium, holott ez nem igaz! Ha valaki etikai, egészségügyi vagy egyéb okból nem fogyaszt(hat) tejterméket, akkor is biztosítható a kalciumbevitel egy egészséges étrendben különösebb odafigyelés nélkül. Ennek egyik alapja a mennyiségi zöldségfogyasztás, aminek részeként érdemes naponta legalább 50-100g levele zöldet fogyasztani. Ide tartozik az összes salátaféle (jégsaláta, fejes saláta, rukkola, madársaláta, római saláta, endívia, lollo rosso, pak choi, mángold, radicchio, cikória stb.) , spenót, sóska, fodros kel, kínai kel, egyéb káposztafélék. A magvak szintén az egészsége étrend részét képezik. A szardínia mellett az egyéb apróhalak is ide tartoznak. A gomba pedig eléggé univerzális alapanyag, hiszen rengeteg ételhez illik a rántottától kezdve, a leveseken és a pörköltökön át, a zöldséges ételekig 🍄

🤔 Nincs ötleted, hogy hogyan fogyaszd ezeket? A Kinga Receptjei oldalon alapanyag alapján is tudsz keresni recepteket! 😉
 
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.