A smoothie paradoxon

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

A smoothie paradoxon

🥤 A többség azt hiszi, hogy a különböző gyümölcsök és zöldségek összeturmixolása valami szuperegészséges csodaitalt hoz létre, amiből minél többet iszik az illető, annál egészségesebb és karcsúbb lesz. Nem így van!

1️⃣ Folyékony formában fogyasztva a szilárd formánál sokkal gyorsabban emésztődik, így hamarabb megéhezel utána. A rágásnak nagy szerepe van az emésztésben, a felszívódásban és a jóllakottság érzésének kialakulásában is, így ebből a szempontból jobban jársz, ha szilárd formában fogyasztod a gyümölcsöket és a zöldségeket.

2️⃣ A folyékony forma miatt a tudatod és a tudatalattid is úgy észlelheti, mintha csak ittál volna, holott valójában egy étkezés sokszorosával is felérhet az adott smoothie kalóriatartalma, de a jóllakottságérzésed nem ennek megfelelő lesz.

3️⃣ A smoothiek többsége CSAK szénhidrátból áll. Nincs baj a szénhidráttal, de így önmagában (fehérjeforrás és zsírforrás nélkül) nem számít kiegyensúlyozott étkezésnek, a makronutriens arányt egy szélsőséges irányba tolja el. Igen, hozzá lehet adni zsírforrásokat és fehérjeforrásokat is, de a kalóriatartalmat az még inkább megdobja, így inkább főétkezés válna belőle, de arra viszont nem biztos, hogy mindenkinek elég laktató.

4️⃣ Egy nagy adag smoothiehoz rengeteg gyümölcsre van szükség, amik összesen több fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmaznak, mint amennyit egy étkezésre (vagy egy napra) ajánlott bevinni. Ez ugyan korrigálható több zöldséggel, de az az ízélmény rovására megy, már nem olyan vonzó. A fruktózbevitellel nem érdemes elszállni. Ezt a fajta szénhidrátot az izmok nem tudják hasznosítani a glikogénraktárak feltöltésére (izomépítésre, izommunkára, regenerációra), csak a glükózt (másik fajta szénhidrátot, ami elsősorban a zöldségekben, a hüvelyesekben és a gabonákban található meg), és az agy sem tudja felhasználni az agyműködéshez, ezért a szénhidrátfogyasztásnak nem szabadna fruktózra támaszkodnia! A túl sok fruktózfogyasztás ún. lipogenezist idézhet elő, vagyis zsírlerakódással járhat és károsíthatja a májat is. Vannak olyan egészségügyi kondíciók, ahol nagyon fontos a fruktóz mérséklése. Erről a témáról ebben a cikkemben olvashatsz bővebben: www.perjeskinga.com/a-legidealisabb-gyumolcsok

5️⃣ A folyékony forma elősegíti a smoothieban lévő cukortartalom azonnali felszívódását, aminek hatására nagy mértékben, hirtelen megemelkedik a vércukorszint. Innen nem egy lankás lejtőn fog lefelé haladni fél nap alatt, hanem (rostok és zsírforrások hiányában) 1-2 órán belül hirtelen visszaesik majd (hipoglikémia) és jön a sóvárgás, a falásroham, az ingerlékenység és a leeső vércukorszint többi tünete. Így nem a hosszantartó, kiegyensúlyozott jóllakottsághoz járul hozzá.

6️⃣ A turmixolással a sejtszerkezet megbontjuk, a hasznos rostokat széttrancsírozzuk.

7️⃣ A zöldsmoothiekba gyakran belekerülő spenótot/bébispenótot nem ajánlott teljesen nyersen fogyasztani a magas oxalát tartalma miatt, ami sok más, hasznos tápanyag felszívódását akadályozza.

💁🏻‍♀️ A gyümölcsöket jobb lenne inkább szilárd formában fogyasztani a hasznos tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, rostok, enzimek, antioxidánsok…) optimális felszívódása, a vércukor- és inzulinmenedzsment miatt 👌

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Gyümölcsök
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.