A mikrobiom egyensúlya

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

A mikrobiom egyensúlya

Napjainkban az emberek túlsúlyosak vagy normál testsúly esetén is gyakran MINŐSÉGILEG éheznek, alultápláltak, mert nem tápanyagdús ételeket fogyasztanak, vagy ha mégis, akkor a tápanyagok nem tudnak kielégítően felszívódni, mert nincsenek jelen a lebontásukhoz szükséges jótékony bélbaktériumok! 

Biztos hallottad már, hogy „Az vagy, amit megeszel!”. Szerintem inkább „Az vagy, ami benned felszívódik!” Mi a különbség? 

mikrobiom (bélflóra) bakteriális összetétele egyedülálló, ezért egyes tudósok „második génállománynak” is nevezik. A bélrendszerben 60-80 féle jótékony baktériumtörzs él (nem csak 2-3, ami a joghurtokban van). Sajnos rengeteg modernkori tényező kiírtja vagy erősen redukálja ezeket: pl. a gyógyszerek, a légszennyezettség, a tisztítószerek, a szénsavas üdítők, az elkerülhetetlen adalékanyagok fogyasztása, a stressz, a nagy mennyiségű alkohol, a dohányzás, stb. Tehát az egyensúly szinte mindenkinél felborult! A bélrendszerből kihalt „jó” baktériumtörzsek helyét pedig „rossz” baktériumok veszik át, ami gondot jelent és problémákat okoz.

mikrobiom egyensúlyának felborulása az alábbi tüneteket okozhatja: allergiák és intoleranciák, székrekedés/hasmenés, puffadás, aranyér, kellemetlen lehelet, stressz-tünetek, bőrproblémák, alvásproblémák, hajhullás, tápanyaghiány, hangulatingadozás, erőtlenség, levertség, farkasétvágy, kívánósság, túlevés, hízás vagy akár kóros soványság. 

Természetesen ezek más kondíciók tünetei is lehetnek, de a mikrobiom optimalizálása jelentősen hozzájárul ezeknek a tüneteknek a javításához/megszüntetéséhez és a helyreállított közegben a rossz baktériumok sem tudnak majd elszaporodni, így javul a hasznos tápanyagok felszívódása és az általános egészségügyi állapot

​Hiába szedsz egy halom táplálékkiegészítőt, ha azok nem tudnak hasznosulni és így szinte kidobott pénz az összesNem a tüneteket kell elfedni, hanem az okokat kezelni! Ne azt kérdezd magadtól, hogy „Mit szedjek, ha hullik a hajam?”, hanem azt, hogy „Vajon mitől hullik a hajam és azt az okot hogyan tudnám megszűntetni?”. Ha ennél a példánál maradunk, akkor nem mindegy, hogy tápanyaghiány miatt hullik-e a haj, stressz miatt, pajzsmirigy alulműködés miatt, szülés utáni hormonváltozástól, egy rossz sampontól, állandó sapkahordástól, idős kor miatt, magas tesztoszteronszinttől és még sorolhatnám. Mindegyik okozhatja, de mindegyiket máshogy kell kezelni. Ezért nem tartom hitelesnek a „hajvitaminokat”, amik egy termékkel akarnak kezelni minden okot. És ez minden más problémára is igaz! Soha ne a tünethez keress megoldást, hanem a tünethez okot és ahhoz megoldást!

​A mikrobiom állapota viszont a test egészének működésére hatással van! Nem csak az emésztésben és a tápanyagok felszívódásában van szerepe, hanem az immunrendszer működésében, a hormonműködésben is és a zsírvesztéshez is jelentős köze van. Optimális mikrobiom nélkül nincs se egészség, se fogyás, se regeneráció, se építkezés (izomtömegnövelés). Az emberi szervezetben MINDEN MINDENNEL összefüggésben van és kölcsönösen hatnak egymásra az egyes rendszerek!

Hogyan tudod helyreállítani és megőrizni a bélflórád egészségét?

 • Ne nassolj! Étkezések között nincs étkezés! Próbálj meg az egyes étkezések között időt hagyni az emésztőrendszerednek a pihenésre!
 • Tölts több időt a természetben, akár kertészkedés, akár kirándulás, akár szabadtéri sportok formájában!
 • Tarts háziállato(ka)t! Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akiknek van otthon legalább egy SIMOGATHATÓ, SZŐRÖS házikedvence, egészségesebb bélflórával rendelkeznek! Ez az állatok testén lévő baktériumfajok diverzitásának köszönhető, melyből így vagy úgy, az emberekre is kerül valamennyi. Tehát sajnos a halak és a teknősök nem jelentenek előnyt ebből a szempontból.
 • Kerüld a nem feltétlenül szükséges gyógyszerek és antibiotikumok szedését! Ha orvos javasolja, akkor természetesen ne ellenkezz, de nem kell minden egyes apró bajra és megfázásra gyógyszert szedni! Először próbáld meg mindig a természetes módszereket (gyógyteák, vitaminok, kímélő étrend, pihenés, stb.)!
 • Vegyél példát a Hadzákról! A Hadza nevű, tanzániai törzs tagjai rendelkeznek a világon a legszélesebb spektrumú mikrobiom diverzitással. Ez 40%-kal gazdagabb, mint egy átlagos amerikai emberé és 30%-kal gazdagabb, mint egy átlagos nyugat-európai emberé. A Hadza törzs tagjai átlagosan 600 féle állat- és növényfajból fogyasztanak évente, szezonális jelleggel. Gyakorlatilag semelyik nyugati betegség nem található meg náluk, se a rák, se a szív- és érrendszeri panaszok, se az allergiák, se az elhízás. Egy átlagos amerikai és nyugat-európai ember étrendjében évente kevesebb, mint 50 féle állat- és növényfaj található meg és nagy arányban szenvednek a modern kor betegségeitől. Tanulság: Étkezz szezonálisan és változatosan!
 • polifenolokban gazdag ételek és italok antioxidánsként szuper hatással vannak a bélflórára! Fogyassz gyakran bogyós gyümölcsöket, extra szűz olívaolajat, káposztaféléket, zöld teát és mértékkel minőségi kávét!
 • Fogyassz rostban gazdag ételeket! Férfiaknak napi 25-30g lenne a cél, nőknek 30-40g! Mennyiségi zöldségfogyasztás (napi 2-3x egy-két nagy maréknyi zöldség) és komplex szénhidrátköretek (pl. nem finomított gabonák, álgabonák, gumós/gyökérzöldségek, hüvelyesek) fogyasztása esetén ez nagyon könnyen kivitelezhető, azonban a nyugati táplálkozás általánosságban nagyon rostszegény. Ha eddig kevés rost-dús ételt fogyasztottál, akkor előfordulhat, hogy a „hozzászokás” ideje alatt puffadás vagy székrekedés lép fel, azonban ez idővel elmúlik! Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak lassan és fokozatosan emeld meg a rostbeviteledet!
 • Próbáld meg a SZEZONÁLIS és a HELYI zöldségeket és gyümölcsöket előnyben részesíteni és minél SZÍNESEBBEN válogatni közülük nap, mint nap!
 • Hagyományos eljárással készült laktofermentált zöldségeket érdemes lenne miden nap fogyasztani: savanyú káposzta, csalamádé, kovászos uborka, savanyított karfiol/paprika, kimchi (ez egy koreai savanyúság káposztából, fokhagymából és chiliből). Ezekből is a házi/hordós, nem műanyag csomagolásban kapható, nem ecetes(!), hozzáadott cukrot nem tartalmazó változatok ajánlottak! Piacon egyszerűen beszerezhetők és a szupermarketek „piac során” is sokszor van ilyen árus! Ezek az ételek jótékony baktériumtörzseket tartalmaznak, amik segítik a bélflóra rekolonizációját és a „rossz” baktériumtörzsek kiszorítását.
 • fermentált ételek közé tartozik még a tempeh és a natto (fermentált szójatermékek), a kombucha (erjesztett teagombából készült ital) és a minőségi, lehetőleg házi készítésű, probiotikus joghurtok, kefirek is, akár állati, akár növényi tejből készülnek, valamint a kovászos (élesztőmentes!) kenyér is.
 • Ha nem tudsz MINDEN EGYES NAP valamilyen fermentált ételt fogyasztani (ami teljesen érthető) vagy eléggé romon van már a bélflórád, akkor érdemes lenne probiotikus hatású készítményt szedni. Azonban sajnos azok a tartósítás és a kapszulázás miatt vagy nem maradnak életben, vagy nem is érnek el a vastagbélig, mert a gyomorban leragadnak… Vagy csak néhány baktériumtörzset tartalmaznak, nem az összeset, esetleg egy vagy több összetevőjük nem természetes eredetű.

Egyetlen olyan ÉLŐ, nem tartósított, nem kapszulázott termék létezik Magyarországon, ami egyszerre pro- és prebiotikus hatású, 100%-ig természetes, növényi, allergénmentes, cukormentes, nem alkohol bázisú. Minden étrendkiegészítővel kompatibilis. Ez a Herbaferm, ami attól „herba”, hogy gyógynövényekből áll, és attól „ferm”, hogy ezeket fermentált állapotban tartalmazza és az ÖSSZES „jó” baktériumtörzs visszaállítását elősegíti, nem csak néhány fajtát pótol. Itt tudsz róla bővebben olvasni: www.perjeskinga.com/herbaferm

A Herbaferm cseppek beszerzéséhez regisztrálj az alábbi linken: https://herbaferm.hu/?create_account=1&ref=cf6230e8398981377bd132e5b2d76b10 , a regisztrációs űrlap kitöltésénél a 724 „különleges kódot” írd be. Nem kötelező megvásárolni és szedni, hiszen enélkül is eredményes lehet egy jól összeállított, kiegyensúlyozott étrend, de véleményem szerint mindenkinek segítségére lenne a mai, modern körülmények között. ​A 724-es kód használatával való rendelés esetén az info@perjeskinga.com címen adok (ingyenesen) személyre szabható adagolási útmutatót, hogy ki tudd maxolni a cseppek pozitív hatásait!

Az ipari élelmiszer- és vízkezelés megjelenése előtt a bevitt tápanyagok összetettebbek voltak, még tartalmazták azokat az anyagokat, amelyek az emésztőrendszer harmonikus működéséért feleltek. 

Ma azonban az élelmiszerek tele vannak a bélflórát károsító tartósító- és növényvédőszerek maradványaival, viszont hiányoznak belőlük az emésztést segítő anyagok (ezek a mikrotápanyagok a céltudatos nemesítés során alárendelődtek a fő tápanyagok mennyiségi növelésének), az ivóvíz pedig „túl” tiszta (csírátlan) és a környezetünk is túlságosan steril. A Herbaferm cseppekben lévő fermentációval előállított gyógynövény hatóanyagok és a fermentációt végző mikroorganizmusok ezeket pótolják.

A Herbaferm csepp hatása azért egyedülálló, mert nemcsak kezel, hanem helyrehoz, azaz megnyugtatja a szervezetet, az egészséges emésztés helyreállításával pedig beindítja a regenerációs folyamatokat. Tehát nem a szervezet helyett, hanem a szervezetért dolgozik, hogy az tehesse a dolgát. Így valósul meg a mikrobiom regenerációja.

Mindezt pedig teljesen természetes úton éri el, olyan összetevők segítségével, amelyek alapvetően jelen vannak étrendünkben, azonban ma már csak alacsony mennyiségben találhatóak meg benne. Az egészséges mikrobiom (bélflóra) regenerációja természetes úton történik – az ivóvízbe cseppentve.

A fermentáció során felszaporított mikroszervezetek segítik az emésztőrendszer természetes egyensúlyának helyreállítását. A nagy fajgazdagságú természetes mikroorganizmusok közül az éppen aktuálisan elfogyasztott tápláléknak megfelelő fajok tudnak besegíteni emésztésünkbe, tehát a Herbaferm cseppek támogatásával a bélflóra folyamatosan alkalmazkodik az ételeinkhez, diétánkhoz.

Ha az emésztési folyamat rendeződik, a szervezetben is helyreáll az egészséges egyensúly, néhány hónap elteltével már a teljesítőképesség növekedése is megfigyelhető. A Herbaferm szedésének közvetlen hatása elsősorban a kellemetlen emésztési zavarok csökkenésében és/vagy teljes megszűnésében érhető tetten.

Én azt figyeltem meg, hogy amióta szedem, azóta sokkal energikusabb vagyok napközben és szinte lehetetlen addig hajtanom magam, hogy elfáradjak! Ez mind a munkámat, mind a sportos életmódomat megkönnyítette!

A Herbaferm cseppek hatásai:

Rövidtávú hatások (3-10 nap után):
A gyógynövények hatóanyagai megnyugtatják az emésztőrendszert, élénkítik az emésztőnedvek termelését, elősegítik az apró sérülések regenerációját, enyhítik a gyulladásokat. Az ételek könnyebben megemésztődnek, a tápanyagok jobban felszívódnak, az elfogyasztott étel jobban hasznosul.

A mikrobiom elkezdi a bélrendszer újratelepítését, hozzájárulva ezzel a rostok lebontásához a vastagbélben. Az emésztés javulása elősegíti a regenerációt. A széklet ürítése könnyű és kiszámítható lesz, a felfúvódások csillapodnak, a hasmenések enyhülnek, javul a kellemetlen lehelet, elmúlik a farkasétvágy, kevesebb étel kell a jóllakottság érzéshez. Az emésztés javulása miatt az alvás is pihentető lesz.

Középtávú hatások (5-7 hét után):
A kiegyensúlyozott emésztés kedvező környezetet biztosít az egészséges, sokszínű mikrobiom (bélflóra) kialakulásához, amely revitalizálja (újjáépíti) az immunrendszert, enyhíti az allergiák, érzékenységek tüneteit. Ezzel egyidőben csökken a levertség és fáradtságérzet, viszont nő az energiaszint, a koncentrációkészség, a munkabírás, a szervezet stressztűrő képessége jelentősen megemelkedik.

Hosszútávú hatások (3-6 hónap után):
Az egészségesen működő, kiegyensúlyozott emésztésnek köszönhetően kialakul az ideális testsúly (a túlsúlyos fogy, az alultáplált hízik). Az egészséges emésztés megerősíti és hatékonnyá teszi az immunrendszert. Helyreáll a rend a szervezetben.

Ajánlói kód: 724

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.