A kollagén forrásai

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

A kollagén forrásai

🤔 Vajon feltétlenül szükséges a táplálékkiegészítővel történő kollagénpótlás? NEM feltétlenül! 🚫

📉 A kollagénszint és a kollagéntermelődés 25 éves kor után folyamatosan csökken és ennek a folyamatnak a látható és érezhető jeleit nevezzük öregedésnek: a bőr veszít a rugalmasságából, csökken a vízvisszatartó képessége, kevésbé lesz feszes és megjelennek a ráncok is 👵🏻 Emiatt jelentkezhet az idős korral egyre több ízületi probléma, emésztőrendszeri probléma (mert a kollagén a bélfalon egy védőréteget képez, aminek a vastagsága és a fedése idővel szintén csökken). Az életkoron kívül a stressz, a dohányzás, a rossz táplálkozás, a kialvatlanság és túl sok UV sugárzás is mind csökkenti a test saját kollagéntermelését 😐

🧬 Mivel a kollagén egy aminosavlánc, ezért a test az emésztés során különálló aminosavakra (fehérjerészecskékre) bontja le, mint ahogyan minden más fehérjével is teszi, amit elfogyasztasz. Nem tudod megmondani a testednek, hogy a bevitt aminosavak (akármilyen forrásból származnak) milyen formában és hol hasznosuljanak a testedben 🤷🏻‍♀️ A tested ezt az aktuális szükségleteinek megfelelően dönti el. A legnagyobb valószínűséggel a belekben fog hasznosulni, nem jut el a bőrig 🙅🏻‍♀️ Ahogy a hús fehérjéiből sem lesz automatikusan izom, akkor sem, ha az izmok fehérjéből állnak, úgy a bevitt kollagénből sem lesz automatikusan „friss és feszes bőr”, akkor sem, ha a bőr kollagénből áll, valamint az elfogyasztott kókuszzsírból sem lesz feltétlenül zsírraktár, akkor sem, ha mindkettő zsírból áll! 🤦🏻‍♀️

⚖️ A kiegyensúlyozott, változatos és FUNKCIONÁLIS táplálkozás elegendő kollagént biztosít a szervezet számára, így az extra bevitel gyakorlatilag AKÁR pénzkidobás is lehet, tekintve, hogy mennyire drágák a kollagén kiegészítők 💸 Érdemes inkább arra fókuszálni, hogy az étrend aminosavprofilja megfelelően komplettált legyen, így az összes aminosav az ideális arányban kerüljön bevitelre 👌 Az aminosavegyensúly a szervezetben lévő gyulladások mérséklése és a bélflóra egészségének megőrzése/helyreállítása szempontjából is szükséges és fontos❗️

‍💁🏻‍♀️ Mire kell figyelni, hogy az étrended aminosavprofilja megfelelő legyen?

◾️ Ne csak színhúst (izomhúst) fogyassz, hanem rendszeresen kerüljön a tányérodra máj és egyéb belsőségek, porcos-bőrös húsok, halfélék, tenger gyümölcsei, tojás és terápiás alaplé (hosszan főzött csontleves) IS! Ezek szinte azonos mértékben vagy még hatékonyabban tudnak hasznosulni a szervezetben. Ha ezeket nem tudod vagy nem szeretnéd legalább olyan gyakorisággal fogyasztani, mint a színhúsokat (pl. csirkemell, pulykamell, sertéskaraj, sovány marha), akkor valóban érdemes kollagénnel kiegészíteni (de nem helyettesíteni!) a fehérjebevitelt. Ebben az esetben napi 5-10-15g lehet szükséges, NATÚR por formában, de ennek a jótékony hatása nem ér fel azzal, mintha az étrendeden változtatnál!

◾️ Fogyassz napi 1-3000mg C vitamint: antioxidánsként ez is segíti a természetes kollagéntermelést.

◾️ Egy magas hatóanyaagtartalmú, komplex, minőségi multi mindenképpen hasznos a test optimális működése és a bőr egészsége miatt, köszönhetően az E vitamin, a cink, a réz és a mangántartalmának, melyek szintén segítik a természetes kollagéntermelést és antioxidáns hatással bírnak.

◾️ Ízületi problémák esetén egy ízületvédő készítmény szedése elkerülhetetlen, főleg aktív életmód esetén, illetve a rendszeres nyújtás sem mellőzhető!

◾️ A tested saját kollagéntermelésének maximalizálásra érdekében kerüld a túlzott UV sugárzást (minimális mennyiség előnyös a bioritmus szabályozása érdekében), ne dohányozz, aludj eleget és találj magadnak megfelelő stresszkezelési technikákat, amiket rendszeresen és hatékonyan tudsz alkalmazni!

◾️ Megfelelő folyadékfogyasztás! Enélkül bármit is csinálsz, nem lesz sok eredménye, hiszen ez az egészséges életmód egyik alappillére, amire a többi tényezőt és kiegészítőt építeni tudod.

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.