A bélrendszer egészsége

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

A bélrendszer egészsége

Egyre több kutatás vizsgálja a bélrendszer kapcsolatát az egészségügyi állapottal, a testformálással, a mentális állapottal, a rákkal és egyéb betegségek kockázatával. A pre- és probiotikus ételek és táplálékkiegészítők népszerűsége is lassan az egekig nő, habár vannak köztük jócskán olyanok is, amik csak ezt a trendhullámot használják ki anélkül, hogy valódi jótékony hatással rendelkeznének.

​A bélrendszer az emésztőrendszer része, egy 7,5 méter hosszú csatorna, ami valóban az egészség alapja. Minden téren.

A régi mondás szerint „Az vagy, amit megeszel.” Ám az új mondás szerint inkább „Az vagy, ami benned felszívódik!”. Mi a különbség? Nem elég csupán minőségi ételeket fogyasztanod a megfelelő mennyiségben és a legoptimálisabb időzítés szerint, hanem biztosnak kell lenned benne, hogy az azokban lévő tápanyagok felszívódnak és hasznosulni tudnak. A tápanyagok végső lebontását a bélben lévő baktériumok végzik, a felszívódás pedig a bélfalon keresztül történik. A bélben lévő baktériumok gyűjtőneve a bélflóra, vagyis trendi nevén a mikrobiom.

Rengeteg olyan tényező van, ami a bélflóra egyensúlyát felborítja vagy károsítja a bélfalat. MINDEN étel, amit megeszel, az hatással lesz a beleid és a bélflórád állapotára. Sőt, tovább is mennék: az egész életmódod, az alvási szokásaidtól kezdve, a napi aktvitásodon és a szokásaidon (pl. dohányzás) át, a stressz-szintedig megváltoztatja a bélflóra összetételét. A bélóra egyensúlyának felborulása esetén a „rossz” bélbaktériumok túlsúlyba kerülnek a „jó” bélbaktériumokkal szemben vagy „csak” a „jó” bélbaktériumok diverzitása csökken. Egyik opció sem előnyös. A bélben több, mint 3 billió különféle mikroorganizmus él, amiknek a léte vagy a hiánya, az aránya és a „viselkedése” közvetlen hatással van a test egész működésére.

Mielőtt rágugliznál valami kamu „bélregeneráló” kúrára, diétára vagy termékre, inkább gondolkozz el valódi életmódváltáson, amikor a táplálkozás mellett az életmódtényezőket is pozitív irányba változtatod! Ilyen életmódtényezők az alvási szokások, a stresszmenedzsment, a káros szenvedélyek, a folyadékfogyasztás, a fizikai aktivitás, az emberi kapcsolatok és a mentális egészség. Amikor a tested állapotát (és kinézetét) akarod megváltoztatni, akkor a „mit és mennyit egyek?” kérdés a megoldásnak csak a töredék részét fedi le!

7 szokás és tényező (a sok közül), amivel ártasz a bélrendszernek:

1. Kihagyod a reggelit
A reggeli rohanásban csak egy kávét van időd inni? Esetleg az új „golyóálló kávé” (bulletproof coffee) trendnek dőltél be? Sokan kérdőjelezik meg manapság azt az állítást, miszerint „a reggeli a nap legfontosabb étkezése”. Talán nem a legfontosabb, de mindenképpen nagyon fontos! Jack Gilbert, Ph.D, az American Gut Projekt társalapítója és a California San Diego Egyetem professzora szerint a reggeli fogyasztása kritikus fontosságú a mikrobiom egyensúlya szempontjából. Ahogy az embereknek is, úgy a bélben lévő baktériumoknak is van saját cirkadián ritmusuk (biológiai órájuk). Ez alapján az egyes bélbaktériumok aktivitása változik a nap folyamán. Estefelé az álmosító hatású triptofán aminosavat termelő baktériumok aktívabbak. Reggel pedig azokat a baktériumokat kell felébreszteni és ellátni rostban gazdag reggelivel, amik olyan vegyületeket bocsátanak ki, amik reggel felpörgetik a kognitív funkciókat és segítenek a nap folyamán fizikailag is energikussá válni. Ha nem figyelsz a saját és a benned élő mikroorganizmusok biológiai órájára, akkor ne csodálkozz, ha egész nap fáradtnak és enerváltnak érzed magad. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanakkor kellene ennie vagy hogy az időszakos böjtnek és egyéb időben korlátozott étkezésnek nincs relevanciája, hanem azt, hogy bárhogy is eszel, azt mindenképpen össze kell hangolnod a cirkadián ritmusoddal és a napirendeddel!

2. Nem fogyasztasz elég rostot
Reggelire gombás tojásrántotta, ebédre pulykasonkás tortilla, vacsorára sushi… Amikor azt hiszed, hogy egészségesen eszel, de közben a nullához közelít a rostfogyasztásod. A rostban gazdag alapanyagok közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljesértékű (nem finomított) gabonák. 30-38g rostra lenne szükség egy nap, amihez nagy mennyiséget kell fogyasztanod az előbbi ételcsoportokból. Főleg a zöldségekből! A „jó” bélbaktériumok a rostokkal táplálkoznak. Számukra ez a nasi. Az elfogyasztásuk után rövidláncú zsírsavakat kreálnak belőlük, ami csökkenti a gyulladást, javítja az idegrendszer állapotát és segít abban is, hogy rendszeresen meg tudd látogatni a mellékhelyiséget a salakanyagok kiürülése érdekében. A székrekedés nem csak azért káros, mert puffaszt, elnehezít és kellemetlen, hanem azért is, mert a salakanyagok így tovább a testedben maradnak, fermentálódnak és káros anyagok keletkeznek, amik a bélfalon át felszívódhatnak és számos egyéb egészségügyi kondícióhoz vezethetnek.

A fent említettek mellett a bélbaktériumok a hangulat és a közérzet szabályozásában is nagy szerepet játszanak. A bélben termelődik a szerotonin (boldogsághormon) 95%-a! A ideális bélflóra fenntartásával megelőzhető a depresszió is.

3.     Túl gyorsan eszel
Nem hiába mondták nagyszüleink, hogy rágj meg mindent harminckétszer!  A 32 talán egy kicsit túlzás, de tény, hogy az emésztés már a szájban megkezdődik, ami nélkül részben emésztetlenül érik el az ételek a bélrendszert. Így bizonyos keményítőkben és cukrokban gazdag gyümölcsök és zöldségek (pl. alma, körte, babfélék, hagymafélék, brokkoli) könnyen fermentálódnak a vastagbélben, aminek bizony megnövekedett gáztermelés lesz az eredménye. Ez egyéni érzékenység függvénye is.

A kapkodós evés közben az étel mellett levegőt is nyelhetünk, ami szintén puffasztó érzést vált majd ki a gyomorban. Ugyanilyen hatása lehet a szénsavas italoknak és a rágóguminak is.

4.     Sokat stresszelsz
Ha ideges vagy, akkor felgyorsul a légzésed, ami által szintén nagyobb az esélye annak, hogy több levegőt nyelsz Ilyenkor a hasizmok is megfeszülnek, mégpedig olyan módon, ami akadályozza az étel emésztését és mozgását a bélrendszerben. Próbálj ilyenkor légzéstechnikákat alkalmazni vagy egy 5 perces meditációval szakítsd meg a munkát!

5.     Túl keveset alszol
Ismerős a szitu, amikor egy rossz éjszaka után nem csak szellemileg nem vagy a toppon, hanem a tested is puffadt, az emésztésed is „lassú” és akár be is vizesedsz? Az emésztőrendszerednek is épp úgy kell a pihenés, mint a tested többi részének. Megfelelő mennyiségű alvás nélkül a bélrendszer sem kapja meg a számára szükséges időt az emésztésre, tisztulásra, regenerálódásra.

6.     Nem szedsz probiotikus hatású készítményt
Egyetlen olyan ÉLŐ, nem tartósított, nem kapszulázott termék létezik Magyarországon, ami egyszerre pro- és prebiotikus hatású, 100%-ig természetes, növényi, allergénmentes, cukormentes, nem alkohol bázisú. Minden étrendkiegészítővel kompatibilis. Ez a Herbaferm, ami attól „herba”, hogy gyógynövényekből áll, és attól „ferm”, hogy ezeket fermentált állapotban tartalmazza és az ÖSSZES „jó” baktériumtörzs visszaállítását elősegíti, nem csak néhány fajtát pótol. A termék beszerzéséhez regisztrálj a https://herbaferm.hu/?create_account=1&ref=cf6230e8398981377bd132e5b2d76b10 linken és a regisztrációs űrlap kitöltésénél a 724 „különleges kódot” írd be! Ebben a cikkemben tudsz róla bővebben olvasni: www.perjeskinga.com/herbaferm724-es kód használatával való rendelés után az info@perjeskinga.com címen adok (ingyenesen) személyre szabható adagolási útmutatót a cseppekhez, hogy ki tudd maxolni a termék pozitív hatzásait!

A mikrobiom egyensúlyáról ebben a cikkemben tudsz olvasni: www.perjeskinga.com/a-mikrobiom-egyensulya, a fontosságáról pedig itt: www.perjeskinga.com/miert-olyan-fontos-a-mikrobiom

7.     Ételintoleranciád van
Az ételintolerancia az, amikor a testet irritálja egy-egy kritikus alapanyag, nem tudja megemészteni vagy gyulladást vált ki. Ez vezethet bélproblémákhoz (puffadás, gázképződés, hasmenés, görcsök), bőrproblémákhoz (pattanás, akné), közérzetbeli problémákhoz (hányinger, ködös gondolkodás, fejfájás, álmosság, depresszió) és rengeteg más tünete is lehet. Az intoleranciát a vérben lévő IgG, vagyis immunoglobulin G antitest mérésével lehet megállapítani. Az általam ajánlott legmegbízhatóbb intoleranciavizsgálat a FoodTest 200+, amire a PEK20190410 kód használatával 8000Ft kedvezményt kapsz a www.foodtest.hu oldalon.  Nem érdemes félvállról venni az intoleranciát és húzni-halasztani a vizsgálatot hónapokig vagy évekig, hiszen komoly károkat okozhat ezalatt a szervezetben, ha nem mellőzöd a kritikus alapanyagot/alapanyagokat!

Egyéni paraméterek alapján tervezett életmód és táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.