5 tévhit a zsírvesztésről

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

5 tévhit a zsírvesztésről

Annyi információ kering az interneten a zsírvesztésről, hogy azok hatására írtam egy rövid összefoglalót a leggyakoribb tévhitekről

1. tévhit: Ha több kalóriát égetsz, mint amennyit beviszel, akkor zsírt fogsz veszteni

A zsírvesztés nem ennyire egyszerű, hiszen a test egy komplex, milliótényezős rendszer. Ha csak ez lenne a lényeg, akkor kalóriaszámolgatással mindenki feszes és tónusos testet érne el. De CSAK a kalóriák számolgatása nem feltétlenül a zsírvesztéshez járul hozzá (lehet akár izomvesztés is az eredmény, ami plöttyedt-lötyi testet eredményez), valamint hosszútávon és életmód-szerűen nem fenntartható.

A kalória energiát jelent. Biztos hallottátok már, hogy 1 kalória nem mindig egyenlő 1 kalóriával. Például azonos kalóriányi brokkoli nem ugyanolyan biológiai hatással van a testedre, mint ugyanannyi energiatartalmú gumicukor. 154 országban végeztek egy olyan kutatást, melyben a kalóriák, a cukrok és a cukorbetegség összefüggéseit vizsgálták. A kutatás lényege az volt, hogy 150 kalóriát adtak hozzá pluszban a kísérleti alanyok addigi étrendjéhez. Az egyik csoport esetén szilárd ételek formájában, a másik csoportnál cukros üdítő formájában. Az első csoportnál a cukorbetegség kockázata nem változott a kiinduló állapothoz képest, de a második csoportban a kísérlet végére 700%-kal nőtt a kockázat!

Ahelyett, hogy a kalóriákra fókuszálnál, fókuszálj inkább a makro- és mikronutriensekre, valamint az ételek minőségére és időzítésére! A makronutriensek a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok, a mikronutriensek pedig a vitaminok, az ásványi anyagok és az egyéb nyomelemek.

A kalóriaégetés olyan tényezőktől is függ, mint a hormonrendszer állapota, a stressz-szint, az alvásmennyiség és még sorolhatnám… Ezeket mind optimalizálni kell a táplálkozás és az életmód segítségével a sikeress alakformálás érdekében!

​2. tévhit: Minél többet edzel, annál gyorsabban fogsz fogyni.

A túledzés sokszor okozhat kortizoltúltermelést, ami a stressz-szintet az egekbe viszi. Magas stressz szint esetén a test ragaszkodni fog a zsírhoz, így kiemelt figyelmet kell fordítani a stresszmenedzsmentre és az edzés-pihenés egyensúlyának megteremtésére is! Inkább edzz kevesebbet, de hatékonyan! Heti két pihenőnap minden esetben szükséges!

3. tévhit: A drasztikus szénhidrátcsökkentés a kulcs

Számtalan kutatás bebizonyította, hogy a drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel szoros összefüggésben áll a pajzsmirigyproblémák és az alvásproblémák kialakulásával, nők esetén pedig negatív hatással lehet a ciklusra és a termékenységre. Ezek mind rossz hatással lehetnek a zsírvesztés eredményességére, ahogyan az egészségügyi állapotra is. Mindhárom makronutriens fontos a kiegyensúlyozott táplálkozásban, az arányuk pedig személyre szabottan határozható meg. Nincs általános sablon vagy módszer, ami mindenkinek jó lenne!

4. tévhit: A fogyás kulcsa, hogy kevesebbet kell enni

Ha sose laksz jól vagy kihagyod az étkezéseket, akkor az előbb-utóbb falásrohamokhoz, stresszevéshez, érzelmi evéshez vezethet vagy akár súlyos tápanyaghiányhoz. Ha egy étrendben éhezel, akkor az nem jó étrend, hiszen hosszú távon nem fenntartható és nem egészséges. Azért hivatkozok ennyiszer az egészségre is, mert csak egy egészséges, optimálisan működő test képes arra, hogy tartósan zsírt veszítsen energiahiány és tápanyaghiány nélkül és azt hosszú távon meg is tartsa!

5. tévhit: Az „egészséges” és „mentes” ételekből annyit lehet enni, amennyit akarsz

Nem. Nemnemnem. Attól, hogy valami egészséges, bio, organikus, vegán, paleo, keto, mindenmentes vagy akármi is van ráírva, attól még nem kalóriamentes és nem is biztos, hogy pont a te testednek megfelelő. Minden ételnél és alapanyagnál figyelni kell a mértékletességre, az időzítésre! Vannak nagyon-nagyon alacsony kalóriatartalmú ételek, pl. a zöld színű zöldségek, de ha megeszel 3kg uborkát egyszerre, az sem tesz jót a gyomrodnak és nem egy kiegyensúlyozott étrend kialakításához járul hozzá, függetlenül attól, hogy „mindenmentes”.

Az lenne az ideális, ha a súlyod és a diétázás helyett a valódi életmódváltásra fókuszálnál. Az ideális testkompozíció a sikeres életmódváltás egyik mellékhatása lesz.

brenda-godinez-zn-7fzol1w-unsplash_1_orig
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.