5-HTP

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

5-HTP

Az 5-Hydroxytryptophan egy természetes aminosav (fehérjerészecske), amit a test is termel. A szervezet ebből állítja elő a szerotonint, az egyik boldogsághormont. Tehát az 5-HTP a szerotonin előanyaga, mint az A-vitamin esetében a béta-karotin. 

A szerotonin a jó közérzetért, valamint az elégedettség és általános boldogság érzéséért felel. A szerotoninszint a kedélyállapot mellett az étvágy szabályozására is hatással van. Az alacsony szerotoninszint depressziót, szorongást, alvásproblémákat, hízást és egyéb egészségügyi problémákat eredményezhet.

Sajnos az 5-HTP nem található meg egyik ételben sem, így az étrenddel nem vihető be. Az 5-HTP táplálékkiegészítőket az afrikai Griffonia simplicifolia növényből állítják elő. 

Jótékony hatásai:

1. Növelheti az elégedettséget és a teltségérzetet étkezés után, ezáltal közvetve hozzájárulhat a súlyvesztéshez

Ez a hatása elsősorban azok számára lehet vonzó, akik hajlamosak étkezés után nasizni vagy feleslegesen repetázni. Azonban ezt csak túlsúlyos vagy elhízott emberek esetén sikerült eddig bizonyítani.

Egy kutatásban cukorbeteg embereken tesztelték az 5-HTP hatását és megállapították, hogy azok, akik kaptak ebből az aminosavból, átlagosan 435kcal-val ettek kevesebbet a nap végére, mint a kontrollcsoport, akik placebot kaptak.

Az 5-HTP elsősorban a szénhidrátok iránti vágyat csökkentheti, ezáltal hozzájárulva a vércukormendzsmenthez is.

Állatkísérletek alátámasztották, hogy a depresszióból és szorongásból fakadó evéskényszer esetén is hatékony lehet a túlevés kockázatának csökkentésében.

Fontosnak tartom ismételten kiemelni, hogy nem étvágycsökkentő hatású, hanem az étkezés hatására történő teltségérzetet és jóllakottságot növeli!

2. Segíthet enyhe depresszió vagy szorongás esetén a szerotonin szint növelésével

Ez az a hatása, amire a leggyakrabban alkalmazzák. 1995-ig csak vényköteles gyógyszerként lehetett kapni a depresszió kezelésére, de azóta vény nélkül beszerezhető reformboltokban, drogériákban és online is.

Számos kutatás támasztotta alá, hogy hatékonyabb egy komplex, többfaktoros kezelés részeként, mint önmagában. Általában 150-3000mg-ot ajánlanak az orvosok erre a célra, egy 2-4 hetes kúra részeként.

3. Csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát

Néhány kutató úgy gondolja, hogy a migrének oka lehet az alacsony szerotoninszint is. Egy kutatásban, ahol 6 hónapon keresztül kaptak a résztvevők 5-HTP-t, megállapították, hogy a migrének száma 71%-kal csökkent. Egy másik kutatásban ez a csökkenés 70%-os volt, míg a placebo csoport esetén csak 11%-os.

4. Támogatja a relaxációt és javítja az alvást a melatonintermelésre való hatása révén

A melatonin egy hormon, aminek fontos szerepe van az alvásszabályozásban. Este, napnyugtakor kezd el termelődni és reggelre csökken a mennyisége. Sajnos a melatonintermelésbe erősen bezavarnak a kékfényt kibocsátó elektronikus eszközök.

Az 5-HTP a melatonintermelésre való hatásán keresztül csökkentheti az elalváshoz szükséges időt, az alvás hosszát és a minőségét is. Ehhez gyakran kombinálják egy GABA nevű ingerületátvivő anyaggal a szinergikus hatások maximalizálása érdekében.

Adagolás és instrukciók:

Az 5-HTP adagolása függ attól, hogy mire szeretnéd „használni”. Egy kis iránymutatás:

  • Súlyvesztés: 250–300mg, 30 perccel étkezések előtt
  • Közérzetjavítás: 50–100mg, napi 3 alkalommal, étkezés közben. Legalább egy hét szükséges a hatás észleléséhez.
  • Depresszió: Napi 150-3000mg napi három részre osztva, 2-6 hétig. Érdemes 150mg-mal indítani, majd két hét után akár 400mg-ra növelni.
  • Fibromyalgia tüneteinek enyhítése: 100mg, napi 3-4 alkalommal, étkezés közben. Legalább két hét szükséges a hatás észleléséhez.
  • Migrén: 100–200mg, napi 2-3 alkalommal, étkezés közben. Legalább két-három hét szükséges a hatás észleléséhez.
  • Alvás: 100–300mg, 30-45 perccel lefekvés előtt.

Ha szeretnéd kipróbálni, akkor ezt a terméket ajánlom: https://tidd.ly/3qW1q58 

Lehetséges mellékhatásai:

Magas dózis esetén (napi 6-10gramm) előfordulhat hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, gyomorégés, bágyadtság, álmosság, szexuális problémák, izomdiszfunkciók. Ebben az esetben érdemes lehet csökkenteni a dózist vagy más táplálékkiegészítőre váltani. A mellékhatások elkerülése és minimalizálása érdekében érdemes napi 2x 50-100mg-os adaggal kezdeni és két hét után fokozatosan a szükséges mennyiségig emelni.

Néhány kondíció állapotát ronthatja az 5-HTP, köztük az ADHD-t és a Parkinson-kórt.

Ha olyan gyógyszerekkel együtt szeded, amik szintén hatással vannak a szerotonin szintedre (pl. egyes antidepresszánsok, köhögéscsillapítók, fájdalomcsillapítók), akkor kialakulhat a szerotonin szindróma, ami akár halálos is lehet.

Nyugtatókkal együtt szedve leszedált állapotot vagy túlalvást eredményezhet.

Interakcióba léphet műtétek közben használt gyógyszerekkel is, aminek szívproblémák, remegés vagy szorongás lehet a következménye, így műtétek előtt 2 héttel abba kell hagyni a szedését.

Számos egyéb gyógyszerrel interakcióba léphet, így gyógyszerek szedése vagy krónikus betegség esetén konzultálj a kezelőorvosoddal!

Az életmód és táplálkozási tanácsadásom tartalmaz személyre szabott
táplálékkiegészítő ajánlást:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.